Vodič za odabir kompresivnih pomagala

26. lipnja 2020.
Anita, farmaceutski tehničar, voditelj prodavaonice

Vodič za odabir kompresivnih pomagala 

Većina osoba koja ima tegobe s venama misli da je zima i jesen idealno godišnje doba za nošenje preventivnih i kompresivnih čarapa, no stvarnost je drukčija.

Prilikom toplog vremena i visokih temperatura, često nismo svjesni da je pravi uzrok oticanja i umornih nogu zapravo skriven u tegobama s venama i kapilarima. Naime, visoke temperature izazivaju širenje krvnih žila na nogama što može dovesti do pogoršanju stanja pa vene na nogama mogu biti izražajnije, javlja se pojačani otok nogu te jači grčevi.

Navedene tegobe se javljaju zato što venska krv više ne teče u smjeru srca dovoljno brzo, pa se voda iz vena zadržava u okolnom tkivu. Oticanje je posebno izraženo u području gležnjeva. Oticanje možete potvrditi i tako da pritisnete jednim prstom površinu kože na otečenom području. Ako je se koža ne vrati u početno stanje nakon par sekundi, to je znak da cirkulacija u tkivu narušena i da se voda iz tog područja ne drenira dovoljno brzo.

Ako primijetite oticanja svaku večer, unatoč tomu što ste radili toga dana, vrlo je vjerojatno da već imate neke tegobe s venama

Neki od prvih znakova bolesnih vena ili razvoja varikoziteta:

  • umorne noge
  • oticanje u okolici gležnja
  • svrbež ili pikajuća bol u nogama.

Također, ako spadate u neku od rizičnih skupina, postoji povećana vjerojatnost za razvoj tegoba s venama:

  • osobe starije životne dobi
  • trudnice
  • sportaši
  • putnici
  • osobe s povećanom tjelesnom težinom
  • osobe s prekomjernim naprezanjem na nogama

Što možemo napraviti kada se pojave prvi znakovi ili za prevenciju?

Kako bi smanjili mogućnost pojave tegoba s venama potrebno je povećati fizičku aktivnost

Kod pojave prvih znakova bolesti vena preporuča se tuširanje nogu hladnom vodom kako bi se aktiviralo sužavanje krvnih žila.

Također je preporuka kod odmaranja povisiti noge u povišeni položaj, čime se olakšava povrat venske krvi i smanjenje otoka.

Kod dugotrajnog stajanja ili sjedenja (npr. u automobilu ili avionu) preporučuje se nositi preventivne čarape koje svojim stupnjevitim kompresivnim dizajnom sprječavaju oticanje gležnjeva.

Ako se tegobe nastave, potrebno je posjetiti izabranog liječnika koji će Vam preporučiti adekvatnu terapiju u slučaju da je riječ o tegobama s venama.

Najčešće se kod problema s venama koristi kompresivna terapija postavljanjem kompresivnog pomagala (npr. kompresivne čarape) na dio tijela gdje je potrebno ubrzati protok krvi u venama ili u limfe te smanjiti edem (oticanje) okolnog tkiva.  To se postiže na način da se  kompresija tj. pritisak čarape na tijelo smanjuje promjer vene u tom području. Manji promjer vene znači da krv teče puno brže, što prevenira stvaranje krvnih ugrušaka ili tromba.

Kompresivno pomagalo u obliku npr. elastične čarape ima i poseban dizajn tkanja. Na taj način noga je izložena stupnjevitom padajućem pritisku, pritisku koji je najjači u području gležnja te prema gornjem dijelu čarape proporcionalno slabi. Na taj način se postiže povrat venske krvi natrag u srce. Također, kada se noga pomakne, čarapa stvara vanjsku granicu mišićima, što aktivnost pumpanja mišića čini još djelotvornijom.

Kompresivna pomagala mogu se, ovisno o veličini područja, pronaći u raznim oblicima;  kao dokoljenke, samostojeće čarape, hulahopke, rukavi ili bandaže. Više na linku.

Razlike između proizvoda koji koriste principe kompresivne terapije

Postoji veliki broj naziva za proizvode koje koriste principe kompresivne terapije; npr. preventivne čarape, kompresivne čarape, kompresijske čarape, čarape za trudnice, čarape za vene, medicinske čarape, čarape za proširene vene, čarape za cirkulaciju i dr.

Iako svi gore navedeni proizvodi počivaju na istom konceptu stupnjevitog padajućeg pritiska zapravo je glavna razlika među njima u stupnju pritiska na tkivo. Stupanj pritiska se iskazuje putem DEN  za preventivne čarape ili milimetrima žive (mmHg) za medicinske kompresivne čarape

Preventivne čarape

Preventivne čarape se kao i klasične čarape označavaju debljinom tkanja te dolaze u jačini 40-140 DEN. No razlikuju se dizajnom tkanja jer sadrže stupnjevito padajući pritisak koji je najjači u području gležnja dok prema gornjem dijelu čarape proporcionalno slabi. Ne spadaju u kategoriju medicinskih kompresivnih pomagala zbog najmanjih stupnjeva kompresije te se mogu kupiti u slobodnoj prodaji u drogerijama, prodavaonicama odjeće i dr. Na tržištu se nalaze pod nazivima poput čarape za trudnice, čarape za smanjenje oticanja nogu, čarape za putovanja te služe kao za prevenciju u slučaju umornih, teških nogu, uzrokovanih dugim stajanjem ili sjedenjem te tijekom trudnoće. 

Medicinske kompresivne čarape

Medicinske kompresivne čarape s druge strane smatraju se kompresivnim pomagalom te dolaze u nekoliko stupnjeva ili klasa kompresije. Obzirom da se koriste kao kompresivno medicinsko pomagalo, kompresivne čarape propisuje liječnik te Vam preporučamo da ukoliko sumnjate na probleme s venama, savjetujte se s njim. Iste se mogu kupiti ili dobiti putem doznake HZZO-a u specijaliziranim prodavaonicama ili ljekarnama.

Ovisno o proizvođačima, klase kompresije mogu varirati, stoga je bitno od liječnika dobiti informaciju podatak o milimetrama žive, a ne samo o klasi. 

Razine kompresije:

Klasa 1 (blaga kompresija do 20 mm Hg) : Prevencija u slučaju umornih, teških nogu, uzrokovanih dugim stajanjem ili tijekom trudnoće

Klasa 2 (umjerena kompresija do 30 mm Hg): Izražene varikozne vene, otečene noge, nakon upala vena, nakon sklerozacije ili operacije, u slučaju varikoznih vena tijekom trudnoće

Klasa 3 (jaka kompresija do 40 mm Hg): Nakon duboke venske tromboze, konstantnog oticanja nogu, nakon otvorenog nožnog ulkusa

Odabir kompresivne čarape

Nakon posjeta liječniku i propisanog stupnja kompresije te vrste kompresivnog pomagala (čarapa, samostojeća čarapa ili hulahopke) potrebno je odabrati i odgovarajuću veličinu.

Veličina se bira na način da se uzimaju mjere opsega u nekoliko točaka (najčešće 3) te se prema skali određenog proizvođača odabire potrebna veličina.

Izrazito je bitno da se mjerenje vrši ujutro odmah po ustajanju iz kreveta ili u što kraćem razdoblju prije nego što se pojavi oticanje. Mjerenje u poslijepodnevnim satima nije preporučljivo jer tako odabrano pomagalo može biti preširoko te neće djelovati na najbolji način te može u konačnici i pogoršati prvotno stanje.

Nošenje i održavanje kompresivnih čarapa

Dva najčešća pitanja koja često čujemo su vezana za udobnost i trajanje nošenja kompresivnih čarapa tj. koliko sati se trebaju nositi?

Nošenje kompresivne čarape općenito nije neudobno, kao što se misli. Ako nosite čarapu koja je odabrana po mjerenju vaše noge na najmanje 3 mjesta, olakšanje je trenutačno i pomaže da vaše noge ostanu zdravima.

Kompresivnu čarapu je potrebno nositi baš svaki dan i to tijekom cijelog dana! Ovdje jednostavno ne postoji alternativa ako želite postići najbolji terapijski rezultat. Kada putujete, bilo autom ili avionom, čarapa prevenira stvaranje krvnog ugruška što se događa i kod ljudi s potpuno zdravim venama kada su na putu. Ako nosite čarapu dnevno kada vježbate ili hodate, ona potiče razvijanje mišića, kako vaši mišići ulažu dodatnu snagu kako bi prebrodili vanjski pritisak.

Također važno je naglasiti da je čarapu potrebno obući odmah nakon ustajanja i tuširanja budući da noge još u tom periodu se nisu proširile. Postavljanjem kasnije tijekom dana izostaje terapeutski učinak te može doći do problema s postavljanjem jer će se pojaviti tegobe poput oticanja. Glavni cilj čarape je spriječiti pojavu simptoma, a ne ih sanirati kad već nastanu.

Navečer nakon skidanja, trebali biste ručno oprati svoju kompresivnu čarapu blagim deterdžentom za rublje. Jedan od razloga je i taj što se materijal razvuče i popusti pritisak nakon nošenja pa se pranjem i sušenjem vraća u svoj prvobitni položaj. Također, čarapu nije potrebno nositi noću jer se u vodoravnom položaju venski sustav ne napreže.

Drugi razlog je što higijena te to što tkanina pokupi ljuskice kože, znoj, ostatke kreme za kožu i sl. što može oštetiti vlakna koja tada gube elastičnost.

 

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagreb, ili putem e-maila: info@omc.hr ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.