Hematom je česta ozljeda koja se javlja kao posljedica traume ili udarca. Ova nakupina krvi ispod kože može uzrokovati bol, oticanje i promjenu boje kože.

U ovom članku istražit ćemo što je hematom, koji su njegovi stupnjevi, koji su uzroci, kako se dijele te kako se može učinkovito liječiti.

Što je hematom?

Hematom je nakupina krvi koja se nalazi ispod kože. Nastaje kao posljedica oštećenja krvnih žila, što može biti rezultat ozljede, udarca ili ponekad kao nuspojava medicinskih zahvata poput injekcija ili kirurških intervencija.

hematom-lijecenje

Koji stupnjevi postoje?

Hematom se može pojaviti u različitim stupnjevima ozbiljnosti, ovisno o količini krvi koja se nakupila i dubini ozljede. Stupnjevi hematom su obično klasificirani kao:

  1. Mali hematom: Ovaj tip hematom obično uzrokuje manju bol i oticanje i često se rješava bez medicinskog tretmana.

  2. Srednji hematom: Srednji hematom može uzrokovati umjerenu bol i oticanje te zahtijevati primjenu hladnih obloga i odmor.

  3. Veliki hematom: Veliki hematom može biti vrlo bolan i zahtijevati medicinsku intervenciju, poput drenaže ili kirurškog zahvata.

Koji su uzroci?

Hematom može biti rezultat različitih uzroka, uključujući:

  • Trauma ili udarac: Direktna trauma ili udarac na tijelo može oštetiti krvne žile i uzrokovati hematom.

  • Medicinski postupci: Hematom se ponekad može pojaviti kao nuspojava nakon medicinskih postupaka poput injekcija ili kirurških zahvata.

  • Poremećaji koagulacije: Osobe s poremećajima koagulacije krvi imaju veći rizik od razvoja hematoma jer im je krvarenje teže zaustaviti.

Kako se dijele?

Hematom se može podijeliti prema različitim kriterijima, uključujući veličinu, lokaciju i uzrok. Lokalizacija hematom može biti površinska, kao što je ispod kože, ili dublja, poput hematom u mišićima ili unutarnjim organima.

Kako se liječe?

Liječenje hematoma obično ovisi o ozbiljnosti ozljede. Evo nekoliko uobičajenih metoda liječenja:

  1. Kompresijska terapija: Korištenje kompresijskih zavoja, poput Rosidal® Sys kompleta zavoja za kompresivnu terapiju ili kratkoelasticnih kompresivnih zavoja za vene Rosidal® K, može pomoći u smanjenju oticanja i ubrzati resorpciju hematoma.

  2. Masaža: Proizvodi poput Liquiderma Super Soft ulja za masažu ili Kimas arnika masažnog ulja mogu pružiti dodatno olakšanje. Arnika je poznata po svojim žuto-narančastim cvjetovima, te ima odlična  svojstva za ublažavanje boli. Ima granulacijski i epitelizirajući učinak na stvaranje krvnih ugrušaka u hematomima. 

  3. Toplo-hladna terapija: Nakon nekoliko dana od pojave hematoma, može se provesti toplo-hladna terapija kako bi se poboljšala cirkulacija.

  4. Korištenje steznika ili ortoza: Ako se radi o stanju dužeg mirovanja pod gipsom, mogu se koristiti steznici ili ortoze koje vrše kompresiju pogođenog područja. Ponudu steznika i ortoza za sve dijelove tijela možete pronaći ovdje.

 hematom-lijecenje_2.jpg

Kada potražiti medicinsku pomoć zbog hematoma?

Medicinsku pomoć potrebno je potražiti:

  • Ako primijetite da se hematomi povećavaju iz dana u dan.
  • U slučaju intenzivnog pulsiranja u području hematoma.
  • Kada primijetite iscjedak neugodna mirisa koji se pojavljuje.
  • Uz pojavu simptoma poput mučnine, slabosti i povraćanja.


Važno je brzo reagirati i potražiti medicinsku pomoć ako primijetite bilo koji od ovih simptoma kako biste osigurali adekvatno liječenje i sprječavanje mogućih komplikacija.


Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.

U ORTO i MEDI centru svakodnevno se susrećemo s raznim dijagnozama te Vam naše stručno osoblje može pomoći pri odabiru pomagala te ista izdajemo na doznake HZZO-a.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)