Rizartroza češće pogađa žene u postmenopauzalnoj dobi te osobe čija je šaka pod stalnim radnim opterećenjima. Bolovi mogu biti prilično jaki i znatno ograničavaju funkciju palca i cijele šake, stoga je važno reagirati na vrijeme. Više u nastavku.

 

Što je to rizartroza (rizartritis) te koji su uzroci?

  • Rizartroza (poznata još kao rizartritis ili osteoartrtis prvog karpometakarpalnog zgloba šake) predstavlja degenerativnu promjenu korijenskog zgloba palca, uzrokovanu trošenjem i propadanjem hrskavice zgloba.
  • Rizartroza češće pogađa žene u postmenopauzalnoj dobi te osobe čija je šaka pod stalnim radnim opterećenjima.
  • Uzrok također može biti i prijašnja ozljeda, ali i različita preopterećenja korijenskog zgloba palca u kućanstvu, zbog čega se smatra vrlo čestim problemom kod kućanica.
  • Rizičnim čimbenicima smatra se još i pretilost, prirođene anomalije te povećana mobilnost zgloba.
  • Bolovi mogu biti prilično jaki i znatno ograničavaju funkciju palca i cijele šake, stoga je važno reagirati na vrijeme.

Simptomi rizartroze

  • Prvi i najčešći simptom koji upućuje na rizartrozu jest bol, koja je u početku prisutna isključivo pri pokretu i opterećenju, a kako se bolest razvija, bol se počinje javljati i u fazi mirovanja.
  • Bol nerijetko prati zakočenost, ograničena pokretljivost i oteklina u korijenu palca te zvuk koji nalikuje škripanju, poznatiji kao krepitacije. U napredovaloj fazi bolesti javlja se i slabljenje okolne muskulature, što dodatno dovodi do destabilizacije i smanjenja pokretljivosti zgloba.

Dijagnoza i liječenje rizartroze

Liječnik će na rizartrozu posumnjati nakon anamneze i kliničkog pregleda, a potvrditi je RTG snimkom šake, te obično nisu potrebne druge dijagnostičke pretrage. Liječenje rizartroze je kompleksno te postoji nekoliko koraka u liječenju.

Prvi korak uključuje edukaciju bolesnika o rizartrozi što obuhvaća savjete o kraćim mirovanjima, odnosno poštedu od aktivnosti koje uzrokuju bol, nakon čega se utječe na korekciju uzročnih faktora (pravilna prehrana, promjena životnih navika kao što je prestanak pušenja, smanjenje tjelesne težine, itd.).

U svrhu zaštite zgloba liječnik može propisati različite vrste ortopedskih pomagala poput ortoza za ručni zglob i šaku. Uloga ortoza je podržavati zglob u ispravnom položaju pri čemu se umanjuje pritisak na zglob i rasterećuje okolna muskulatura.

Ortoza za palac stabilizacijska za imobilizaciju Manugib 6684 - više pogledajte ovdje (HZZO šifra: 0606130403062). Ostalu ponudu ortoza za ručni zglob i šaku pogledajte ovdje.

Vježba je bitna

Ujedno je bitno da pacijent shvati važnost svakodnevne primjene medicinske gimnastike koja ima za cilj smanjenje bola, otoka, jačanja pripadajuće muskulature, stabiliziranje zgloba i vraćanje funkcionalne sposobnosti bolešću zahvaćenog zgloba.

U Orto i Medi centru možete pronaći različita pomagala za jačanje mišića ruku i šake, a ponudu pomagala pogledajte ovdje.

Zadnji korak u liječenju predstavlja operativno liječenje, kod pacijenata kod kojih konzervativni tretmani nisu donijeli poboljšanje. Prisutnost jakog bola uz deformitet zgloba koji sprječava funkciju samog zgloba i narušava cjelokupnu kvalitetu života predstavljaju razlog za operativno liječenje.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagreb, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)