Koža je najveći organ i svaki poremećaj u njezinu izgledu uzrokovan ozbiljnim ili benignim stanjem izaziva fizičke, a nerijetko i psihičke tegobe. Crvenilo, promjena teksture i boje kože, neugodan svrbež i razne mrlje mogu biti posljedice upala i infekcija, pokazatelji kroničnog stanja kože ili kontakta s alergenom.

Većina problema s kožom može ublažiti ili riješiti kvalitetnom njegom, promjenom loših životnih navika i nezdrave prehrane. Jedan od bitnih utjecaja na zdravlje naše kože je i stres, te uporaba neadekvatnih preparativnih proizvoda koji mogu sadržavati sastojke koji začepljuju ili isušuju kožu te uzrokuju problematična stanja. No, neka teža stanja ipak zahtjevaju ozbiljnije liječenje. U nastavku navodimo opise pojednih stanja.

 

Kako ih prepoznati i liječiti?

Akne

Akne su najčešći slučaj bolesti kože, a nastaju pri začepljenju žljezda lojnica na licu i gornjem dijelu tijela sebumom, masnom supstancom koju stvaraju te žljezde. Taj problem nemaju samo tinejđeri, kako se često smatra, već se i osobe u odrasloj dobi susreću s istim problemom. Istraživanja pokazuju da čak oko 80% tinejdžera ima problem s aknama, a kod odraslih osoba statistika pokazuje da su učestalije u ženskoj populaciji, posebice kod žena sa simptomom policističnih ovarija. Tako se čak 15% žena, a 5% odraslih muškaraca bori s istim problemom i nakon što prijeđu prag 30e. Kod suočavanja s aknama, često se pojavljuje predrasuda da je njihova pojava povezana s lošom higijenom, no to nije slučaj. Koža se ne smije pretjerano čistiti kod njihove pojave, jer će upravo ti razni neprovjereni i netestirani iritativni proizvodi pogoršati stanje kože.

Pomoć kod rješavanja problema s aknama: 

  • regulirati zdravu i kvalitetnu prehranu
  • smanjiti količinu stresa
  • provjeriti ljekove koje uzimate
  • izbacivanje neadekvatnih proizvoda za njegu i higijenu iz uporabe
  • potražiti stručni savjet stručnjaka i dermatologa

U slučaju da preparati koje ste do sada koristili za liječenje akne nisu dali zadovoljavajuće rezultate vrijeme je da se obratite dermatologu koji će vam propisati adekvatan plan liječenja, a što će osigurati učinkovitu kontrolu bolesti, a zasigurno i značajno doprinijeti vašem samopouzdanju.

Dermatitis

Dermatitis je naziv koji definira upalni proces koji se očituje na koži. Pojavljuje se kao stvaranje mjehura, oteknuća, crvenila, cijeđenje tekućine, stvaranje krasta, ljuštenje, a často je popraćeno neugodnim svrbežom. Stalno češanje i trljanje može dovesti do zadebljanja i otvdnuća kože. Postoji više vrsta dermatitisa i svaki ima drugačiji uzrok nastajanja. Postoje atopični, kontaktni, seboreični (perutni), dishidrotični, te vrsta seboreičnog dermatitisa koji se pojavljuje kod beba pelenski osip. O kojoj god vrsti dermatitisa da se radi, osoba prolazi kroz neugodno iskustvo, a svaka od njih ima specifične simptome. 

Neki od simptoma dermatitisa:

  • suho tjeme, ljuskanje i svrbež kože
  • suha i ispucala koža
  • otečena, otvrdnuta i neelastična koža
  • plikovi, otvorene žive rane, crvenilo, osip
  • peckanje kože
  • jak, neugodan osjećaj na koži
  • osjetljivost na sunčeve zrake

U težim slučajevima dermatitisa, uz prethodnu preporuku lječnika, korise se kreme s cinkovim oksidom. Samostalno možete utjecati na dermatitis na način da provjeravate proizvode koje koristite i njihov sastav. Bitno je izbjegavati proizvode koji su puni parabena, silikona i različitih parfemskih dodataka, sulfata i sl. Upravo ti sastojci utječu na pojavu dermatitisa, a često se nalaze u sastavu raznih sapuna, krema, šampona i gelova za stuširanje. Osim toga, ti sastojci utječu i na vaše hormone, a mogu biti i potencijalno kancerogeni. 

Rozacea

Rozacea je kronična kožna bolest centralnog dijela lica karakterizirana crvenilom lica, kapilarama i upalnim promjenama tipa papula i papulopustula. Uzrok bolesti je nepoznat, vjerojatno multifaktorijelan. Iako se može pojaviti i prije dvadestete godine života tipičan je početak između 30. i 50. godine života. Žene obolijevaju 2 do 3 puta češće, ali je bolest teža kod muškaraca. Kod žena je najčešća lokalizacija na bradi i obrazima, a kod muškaraca na nosu. Češće obolijevaju osobe svijetle puti, sa znakovima oštećnja kože suncem. Lučenje loja nije pojačano kao kod akne, a papulopustule nisu toliko bolne. Ekstrafacijalna rozacea je izuzetno rijetka, a može se pojaviti na ćelavom dijelu vlasišta kod muškaraca, po vratu, iznad prsne kosti ili na abdomenu te po ekstremitetima.

Pojave karakteristične za rozaceu:

  • Flushing ili prolazno crvenilo lica
  • Trajno crvenilo lica
  • Proširene kapilare, papula i papulopustule
  • Suha koža, crveni plakovi, pečenje kože, edem, fimatozne promjene poput zadebljanja kože nosa ili brada, te čela
Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)