Anatomska obuća može pomoći u smanjenju bolova u stopalima, koljenima i leđima, poboljšanju ravnoteže i stabilnosti, te u prevenciji raznih problema sa stopalima.

Što se podrazumijeva anatomskom obućom?

Anatomska obuća je specijalizirana vrsta obuće koja je dizajnirana da podrži prirodnu strukturu i mehaniku stopala. Ova vrsta obuće je posebno korisna za ljude koji provode puno vremena na nogama, kao što su medicinski radnici, konobari, prodavači i slično.

Razlika između anatomskih natikača, papuča i klompi

Anatomske natikače, papuče i klompe su tri različita modela anatomske obuće, svaki s vlastitim specifičnostima: 

  • Anatomske natikače su obično otvorene na peti, što omogućuje lako obuvanje i izuvanje. One pružaju dobru potporu stopalu i često imaju posebno oblikovanu unutrašnjost koja slijedi prirodnu krivulju stopala.
  • Anatomske papuče su slične natikačama, ali su potpuno zatvorene. One pružaju dodatnu potporu i zaštitu za stopalo, a često imaju i posebno oblikovanu unutrašnjost.
  • Medicinske klompe su vrsta anatomskih natikača koje su posebno popularne među medicinskim radnicima. One su obično izrađene od laganog i prozračnog materijala, a imaju i posebno oblikovanu unutrašnjost za dodatnu potporu.

Važnost odabira pravog modela anatomskih natikača ili klompi

Odabir pravog modela anatomskih natikača ili klompi je ključan za postizanje maksimalne udobnosti i koristi. Pravi model će vam pružiti potrebnu potporu, smanjiti pritisak na stopala i zglobove, te pomoći u održavanju pravilnog držanja tijela.

Kada birate model, važno je uzeti u obzir vaše specifične potrebe. Na primjer, ako provodite puno vremena na nogama, možda će vam biti udobnije u natikačama ili klompama koje imaju dodatnu potporu i amortizaciju. Ako imate problema s prekomjernim znojenjem, možda će vam bolje odgovarati modeli izrađeni od prozračnih materijala.

Kako odabrati najbolje anatomske klompe za posao

Kada birate anatomske klompe, važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih faktora:

  1. Provjerite da li klompe pružaju dovoljno potpore za vaša stopala. To možete provjeriti tako da osjetite unutrašnjost klompi - trebala bi slijediti prirodnu krivulju vašeg stopala.
  2. Provjerite materijal od kojeg su klompe izrađene. Trebao bi biti prozračan, lagan i udoban za nošenje. Također, provjerite da li je materijal dovoljno čvrst da pruži potrebnu potporu, ali i dovoljno mekan da ne uzrokuje iritaciju ili nelagodu.
  3. Provjerite veličinu i širinu klompi. Trebale bi biti dovoljno prostrane da vam stopala ne bude stisnuta, ali ne i preveliki da vam stopala klize unutar klompi. Ukoliko je klompa od prave kože, računajte da neće značajno promjeniti oblik, stoga odaberite one koje vam najbolje odgovaraju u trenutku.
  4. Razmislite o dizajnu obuće. Iako to možda nije najvažniji faktor, odabir obuće koja vam se sviđa može vam pomoći da se osjećate bolje dok ju nosite. Osim toga, ukoliko kupite kvalitetne kožne natikače ili klompe, velika je vjerojatnost da ćete ih imati godinama.
  5. Na kraju, ali ne manje važno, razmislite o cijeni. Iako je važno investirati u kvalitetnu obuću, ne morate nužno potrošiti bogatstvo da biste dobili dobre anatomske natikače ili anatomske klompe.

Postoje brojne marke koje nude kvalitetnu anatomsku obuću po razumnim cijenama, a široku ponudu pronađite u Orto i Medi centru u Grižanskoj 6 ili na webshopu.

 

Najbolja anatomska obuća je ona koja vam pruža potrebnu potporu, udobna je za nošenje, izrađena je od kvalitetnih materijala, pravilno vam pristaje, sviđa vam se dizajn i pristupačna je.

Prednosti nošenja anatomskih natikača ili klompi za dugo stajanje

Ako provodite puno vremena na nogama, bilo zbog posla ili nekih drugih aktivnosti, nošenje anatomskih natikača može imati brojne prednosti:

  1. Anatomska obuća pruža izvrsnu potporu vašim stopalima. To može pomoći u smanjenju pritiska na vaše zglobove i mišiće, što može dovesti do manje umora i bolova na kraju dana.
  2. Anatomske natikače su obično izrađene od prozračnih materijala, što može pomoći u smanjenju znojenja i nelagode tijekom dugog stajanja.
  3. Anatomska obuća je obično vrlo udobna. Mnogi modeli imaju posebno oblikovanu unutrašnjost koja slijedi prirodnu krivulju vašeg stopala, što može pomoći u smanjenju pritiska na određene dijelove stopala.
  4. Nošenje anatomskih natikača može pomoći u održavanju pravilnog držanja tijela. To može dovesti do manje bolova u leđima i drugim dijelovima tijela.

Kako odabrati najbolju anatomska obuća za vas i koju marku odabrati

Kada birate anatomsku obuću za sebe, važno je uzeti u obzir vaše specifične potrebe i preferencije. Evo nekoliko faktora na koje biste trebali obratiti pažnju:

 

  • Potpora: Provjerite pruža li obuća dovoljno potpore vašim stopalima. To je posebno važno ako imate ravna stopala, visoki svod ili neki drugi problem sa stopalima.
  • Udobnost: Obuća bi trebala biti udobna za nošenje, čak i nakon dugog vremena. Provjerite je li unutrašnjost dovoljno mekana i da li obuća pruža dovoljno prostora za vaša stopala.
  • Materijal: Provjerite je li obuća izrađena od kvalitetnih materijala. To može pomoći u produženju vijeka trajanja obuće, ali i u poboljšanju udobnosti i potpore.
  • Veličina i širina: Obuća bi trebala pravilno pristajati vašim stopalima. Ako je obuća prevelika ili premala, to može dovesti do nelagode i problema sa stopalima.
  • Cijena: Iako je važno investirati u kvalitetnu obuću, ne morate nužno potrošiti bogatstvo da biste dobili dobru anatomska obuća. Postoje brojne marke koje nude kvalitetnu anatomsku obuću po razumnim cijenama.

 

Kada je riječ o odabiru marke, postoji mnogo kvalitetnih opcija na tržištu. U Orto i Medi centru možete pronaći velik izbor marki poznatih po svojoj kvalitetnoj anatomskoj obući, uključujući Mubb, Kopitarna, Grubin, Baldo, i Medical Sabo klompe i natikače.

Na kraju, važno je zapamtiti da je najbolja anatomska obuća ona koja najbolje odgovara vašim specifičnim potrebama i preferencijama. Ne bojte se isprobati različite modele i marke dok ne pronađete onu koja vam najbolje odgovara.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Više o našem stručnom timu pročitajte ovdje. Savjete tima pratite ovdje.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)