Iznenadna bol u prednjem dijelu stopala, koja se obično javlja tijekom aktivnosti, predstavlja karakterističan simptom Mortonove metatarzalgije, poznatije kao Mortonov neurom.

Što je Mortonova bolest?

Mortonova bolest, također poznata kao Mortonov neurom ili metatarsalgija, je bolno stanje koje pogađa prednji dio stopala, posebice prste. Intenzivna bol, koju pacijenti često opisuju kao osjećaj sječenja nožem ili električnog udara, često je toliko jaka da zahtijeva trenutačno zaustavljanje aktivnosti, skidanje obuće i masažu prednjeg dijela stopala radi olakšanja. Ovo stanje nastaje kada se živci u prednjem dijelu stopala stegnu ili oštete, uzrokujući bol, trnce i osjećaj obamrlosti. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite liječniku. Iako Mortonova bolest nije životno ugrožavajuća, može značajno ometati svakodnevne aktivnosti i uzrokovati nelagodu.

Simptomi i prepoznavanje Mortonove bolesti

Simptomi Mortonove bolesti mogu biti različiti, a obično uključuju sljedeće:

  1. Bol u prednjem dijelu stopala, posebno između trećeg i četvrtog prsta.
  2. Osjećaj trnaca ili utrnulosti u prstima.
  3. Poteškoće pri hodanju ili nošenju obuće.
  4. Povećana bol tijekom stajanja ili aktivnosti koje opterećuju prednji dio stopala.

Uzroci Mortonove bolesti

Iako točan uzrok Mortonove bolesti nije uvijek jasan, nekoliko faktora može pridonijeti njenom razvoju. To uključuje:

  1. Povećan pritisak na prednji dio stopala zbog nošenja neudobne obuće, posebno visokih potpetica.
  2. Prekomjerno opterećenje stopala zbog aktivnosti kao što su trčanje, skakanje ili ples.
  3. Deformacije stopala poput visokog svoda ili izbočenja kostiju, što može pritisnuti živce i uzrokovati nelagodu.

Dijagnoza Mortonove bolesti

Dijagnoza Mortonove bolesti obično se postavlja na temelju medicinske povijesti pacijenta, fizičkog pregleda i potrebnih dijagnostičkih testova. Liječnik može provesti testove osjetljivosti, rendgenske snimke stopala ili magnetsku rezonancu (MRI) kako bi isključio druge moguće uzroke boli u stopalu.

Pomagala za brži oporavak od Mortonove bolesti: ortopedski i metatarzalni silikonski ulošci

Liječenje Mortonove bolesti obično uključuje konzervativne metode kao što su:

  1. Nošenje udobne obuće s adekvatnom potporom stopalima i širim prednjim dijelom kako bi se smanjio pritisak na živce.
  2. Korištenje jastučića za prste kako bi se smanjio pritisak na prednji dio stopala.
  3. Izbjegavanje aktivnosti koje uzrokuju dodatno opterećenje stopala.
  4. Fizikalna terapija za jačanje mišića stopala i poboljšanje ravnoteže.

Kada je riječ o liječenju Mortonove bolesti, pomagala mogu biti od velike pomoći. Pomislite na ortopedske uloške kao na tajnu formulu za ublažavanje neugodne boli Mortonove bolesti. Njihova posebno dizajnirana potpora stopalima ne samo da pruža udobnost, već i ciljano smanjuje pritisak na prednji dio stopala, pružajući oslobađajuće olakšanje tamo gdje je najpotrebnije. Uz njihovu neprimjetnu podršku, možete nastaviti svoje aktivnosti bez prekida, osjećajući se udobno i sigurno. 

Mortonova bolest pomagala

Evo što nas je pacjentica pitala za uloške za osobu s Mortonovim neurom:

“Pozdrav, mogu li se napraviti ulošci sa dodatnim jastučićem ispod prstiju (ispod mtf zglobova), za pacijenticu koja ima Mortonov neurom na lijevom stopalu?”

Odgovor:

Da mogu se napraviti takvi ulošci. U slučaju Mortonove bolesti stvar je da se radi malo širi i niži metatarzalni jastučić koji se postavlja više prema prstima. Preporuka je da se uz uložak mjenja i stil obuće.

Kod takvog stanja potrebna je obuća sa niskom petom i širokog modela u prednjem djelu stopala da stopalu bude ugodno, tj da ima dovoljno prostora u obući. Neznamo pozadinu nastanka stanja i kakvu obuću osoba nosi, ali ukratko to je neka naša preporuka.

Mortonova bolest pomagala

 

Metatarzalni silikonski ulošci predstavljaju diskretan, ali moćan saveznik u borbi protiv boli Mortonove bolesti, pružajući ciljanu podršku i ublažavanje nelagode kako biste se slobodno kretali i uživali u svojim aktivnostima.

 

Zaključak

Mortonova bolest može biti izazovno stanje koje uzrokuje nelagodu i bol u prednjem dijelu stopala. Važno je potražiti medicinsku pomoć ako imate simptome Mortonove bolesti kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje. Redovito nošenje udobne obuće i izbjegavanje aktivnosti koje opterećuju stopala mogu pomoći u sprječavanju ili smanjenju simptoma ovog stanja.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)