Kada dođe do oštećenja funkcije zgloba, kuka ili bilo kakve slične boli zbog starosti ili ozljede potrebno ih je poštedjeti izvođenja uobičajenih pokreta pomoću hodalice. 

Kada se suočavate s nesigurnošću u hodu i prijetnjom padova, hodalica može postati ključna podrška osiguravajući stabilnost i sigurnost. Osim toga, ako imate oslabljene donje ekstremitete, hodalica može biti nužna kako bi se olakšalo kretanje. Uz pružanje potrebne potpore tijekom hodanja, hodalica može smanjiti opterećenje na noge i kukove.

Za starije osobe, padovi mogu biti posebno opasni jer mogu rezultirati teškim ozljedama. Kako stariji pacijenti imaju duže vrijeme zacjeljivanja kostiju, posljedice pada mogu biti dugotrajne, što zahtijeva produljen boravak u bolnici ili klinikama za rehabilitaciju.

Pročitajte na koji način osigurane osobe s odgovarajućom medicinskom indikacijom mogu ostvariti pravo na dobivanje pomagala putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). 

U 4 jednostavna koraka do fiksne/gibljive hodalice  

Korak 1: Posjet liječniku

Prvi korak je posjetiti liječnika koji je ovlašten propisati fiksnu ili gibljivu hodalicu.

Pomagalo propisuje:

  • Specijalist ortoped
  • Specijalist ortopedije i traumatologije
  • Specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije
  • Specijalist kirurg
  • Izabrani doktor (ugovorni liječnik primarne zdravstvene zaštite-liječnik opće/obiteljske medicine, pedijatar i ginekolog, sukladno djelatnosti za koju je sklopio ugovor sa Zavodom).

Tijekom posjeta, liječnik će procijeniti vaše zdravstveno stanje i potrebu za pomagalom te količinom istih. 

Prijedlog za ovo pomagalo nije potreban.


Medicinska indikacija kojom ostvarujete pravo na pomagalo: 

  • 152 - Za bolju pokretljivost i stabilnost pri kretanju teže pokretnih osiguranih osoba. Djeca do 7. godine - 4 noge.

HZZO šifru pomagala Vi ili Vaš liječnik možete provjeriti na našoj stranici u gornjem lijevom kutu željenog proizvoda:

 

fiksna hodalica omc

 

Korak 2: Ovjera doznake

Doznaku za hodalicu treba ovjeriti liječničko povjerenstvo kako bi bila valjana za podnošenje zahtjeva HZZO-u.

Doznaku dostavljate regionalnom uredu Zavoda prema mjestu stanovanja zajedno sa:

  1. Medicinskom dokumentacijom (nalazima)
  2. Obrazloženjem medicinske indikacije za pomagalo (propisuje liječnik specijalist)

Ovjera doznake može potrajati od 1-3 tjedna, dok u nekim slučajevima traje duže. U bilo kojem trenutku možete nazvati HZZO i provjeriti dali je vaša doznaka ovjerena.

Korak 3: Naručivanje pomagala u ORTO i MEDI centru

Sa ovjerenom doznakom i dostupnim nalazima unutar 30 dana od dana kada je doznaka propisana realizirate doznaku u ORTO i MEDI centru u Grižanskoj 6.

Ukoliko je hodalica dostupna moći ćete ju preuzeti odmah (Dostupnost provjerite na 01/2911 366) , a ukoliko ju je potrebno naručiti, Vaše pomagalo biti će dostupno za preuzimanje u roku od 15 dana. 

Pomagalo možete naručiti i online ovdje:

NARUČI POMAGALO PUTEM DOZNAKE

Korak 4: Preuzimanje pomagala u ORTO i MEDI centru

Na naš poziv dolazite u poslovnicu i preuzimate pomagalo. Novo pomagalo možete realizirati nakon 36 mjeseci u propisanoj količini po istom hodogramu

Kod nastavnog propisivanja izabrani doktor propisuje pomagalo na temelju praćenja potreba svojeg pacijenta, uz obvezu osigurane osobe da prema potrebi, izabranom doktoru dostavi nalaz nadležnog doktora odgovarajuće specijalnosti.

Ostala pomagala za hodanje pronađite ovdje.


Pogledajte ostala pomagala koja je moguće realizirati putem doznake:

POMAGALA NA DOZNAKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

Savjete tima pratite ovdje.

 

U ORTO i MEDI centru svakodnevno se susrećemo s raznim dijagnozama te Vam naše stručno osoblje može pomoći pri odabiru pomagalate ista izdajemo na doznake HZZO-a.

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)