U ovom vodiču pomoći ćemo vam da razumijete na što trebate obratiti pažnju kako biste odabrali odgovarajući grudnjak nakon operacije dojke.

Operacija dojke, bilo da je riječ o mastektomiji, lumpektomiji ili rekonstrukciji dojke, zahtijeva posebnu pažnju pri odabiru grudnjaka. Pravi grudnjak može značajno pomoći u oporavku, pružiti udobnost i podršku te smanjiti rizik od iritacije ili komplikacija.

Na što paziti kada odabirete grudnjak nakon operacije dojke?

1. Grudnjak s postoperativnom podrškom

Nakon operacije dojke, ključno je odabrati grudnjak koji pruža dovoljnu podršku bez pritiska na osjetljiva područja. Postoperativni grudnjaci dizajnirani su tako da smanjuju napetost i osiguraju udobnost tijekom oporavka. Ovi grudnjaci obično nemaju žice i izrađeni su od mekanih, prozračnih materijala.

Za žene koje su prošle mastektomiju ili rekonstrukciju dojke, važno je odabrati ortopedski grudnjak, koji će pružiti dovoljnu podršku i udobnost bez izazivanja dodatnih bolova ili nelagode.

2. Grudnjaci s džepovima za proteze

Ako ste prošli mastektomiju i odlučili se za korištenje silikonskih proteza, tada biste trebali birati grudnjake koji imaju ugrađene džepove za proteze. Ovi grudnjaci omogućuju sigurno postavljanje proteze, čime se osigurava prirodniji izgled i osjećaj.

Ortopedski grudnjaci s džepovima za proteze prilagođeni su ženama koje koriste proteze, pružajući im optimalnu udobnost i sigurnost.

3. Mekani materijali i bešavni dizajn

Nakon operacije, koža na području dojke može biti vrlo osjetljiva. Zbog toga je važno odabrati grudnjak izrađen od mekanih, prozračnih materijala koji neće iritirati kožu. Također, bešavni dizajn može smanjiti rizik od trenja i nelagode.

Preporučljivo je izbjegavati grudnjake s čipkom ili drugim ukrasnim elementima koji mogu izazvati iritaciju. Odaberite grudnjak koji je dizajniran s udobnošću na umu, poput mekih postoperativnih grudnjaka.

4. Grudnjaci za svakodnevnu uporabu nakon operacije

Nakon početnog perioda oporavka, važno je nastaviti nositi grudnjak koji pruža potrebnu podršku, ali je dovoljno udoban za svakodnevnu uporabu. Ortopedski grudnjaci s mekom potporom i mogućnošću prilagodbe idealni su za dugotrajno nošenje.

Modeli poput ortopedskih grudnjaka pružaju dovoljno podrške, a mogu se nositi i nakon što se završi s nošenjem postoperativnih grudnjaka.

Kako pravilno mjeriti veličinu grudnjaka nakon operacije?

Određivanje točne veličine grudnjaka nakon operacije može biti izazov jer se oblik i veličina dojki mogu promijeniti. Preporučuje se da se konzultirate s medicinskim stručnjakom ili specijaliziranim osobljem u prodavaonici ortopedskih grudnjaka kako biste dobili točnu mjeru. Mjerenje uključuje opseg prsa i procjenu dubine košarica. Pogledajte ovdje kako odrediti ispravnu veličinu.

Ako nosite proteze, važno je uzeti u obzir kako se proteza uklapa u grudnjak, te osigurati da grudnjak pruža dovoljno prostora i potpore za optimalan izgled i osjećaj.

Kada je vrijeme za promjenu grudnjaka?

Grudnjaci, osobito oni koji se koriste nakon operacije, s vremenom gube svoju elastičnost i podršku. Preporučuje se zamijeniti grudnjak svakih 6 do 12 mjeseci, ovisno o učestalosti nošenja i stanju materijala.

Ako primijetite da grudnjak više ne pruža istu podršku ili uzrokuje nelagodu, vrijeme je za novu kupnju. Ortopedski grudnjaci dizajnirani su za dugotrajnu uporabu, ali je važno redovito provjeravati njihovo stanje.

U članku Kako do HZZO doznake za onkološka pomagala nakon raka dojke pogledajte koliko često možete realizirati grudnjak preko HZZO doznake.

Zaključak

Odabir odgovarajućeg grudnjaka nakon operacije dojke ključan je za vašu udobnost i oporavak. Prilikom odabira, obratite pažnju na postoperativnu podršku, materijale, funkcionalnost i mogućnost umetanja proteza. Pravi grudnjak može vam pomoći da se osjećate sigurnije i udobnije, omogućujući vam brži povratak svakodnevnim aktivnostima.

Ako trebate savjet ili želite pregledati dostupne modele, posjetite odjel s ortopedskim grudnjacima.


Možda će vas zanimati:

Sva onkološka pomagala možete pogledati ovdje.


Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižansku 6 u Zagrebu, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

U ORTO i MEDI centru svakodnevno se susrećemo s osobama koje su prošle kroz iste izazove te Vam naše stručno osoblje može pomoći pri odabiru željenog pomagala.

 

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR