Steznici i pojasevi su postali popularno sredstvo koje nudi podršku i stabilnost za trbuh i kralježnicu nakon poroda.

Nakon intenzivnih fizičkih promjena tijekom trudnoće i porođaja, mnoge majke osjećaju potrebu za dodatnom potporom i olakšanjem u povratku tijela u formu. U ovom članku istražujemo različite aspekte nošenja steznika nakon poroda, kome se preporuča nošenje steznika, kome ne, te kako se koristi. Važno je razumjeti kako odgovorno koristiti ova pomagala kako bi majke postigle najbolje rezultate u oporavku i osjećale se ugodno i samopouzdano u svojem novom majčinskom tijelu.

Za koga se preporuča steznik nakon poroda?

Preporuka za nošenje steznika nakon poroda ovisi o individualnim potrebama i zdravstvenom stanju svake majke. 

Nošenje steznika preporuča se ženama: 

  • poslije poroda koje su rodile dijete veće porođajne težine
  • nakon blizanačke trudnoće
  • nakon trudnoće u kojoj je dijete zauzelo poprečni položaj u maternici
  • nakon više porođaja s manjim razmacima
  • nakon operacija u trbušnom području - carski rez
  • kod dijagnosticirane dijastaze - odvojenost trbušnih mišića - može se dijagnosticirati 7 dana nakon poroda te dijagnosticira liječnik, fizioterapeut ili medicinska sestra.
  • majkama s oslabljenim trbušnim mišićima
  • majkama koje osjećaju nelagodu u donjem dijelu leđa

Steznici pružaju potporu trbušnim mišićima, što je korisno posebno ako su mišići oslabljeni nakon porođaja. Nošenje steznika može pružiti osjećaj sigurnosti i potpore, posebno u ranom postporođajnom razdoblju kada se tijelo oporavlja. Steznik se ne nosi isključivo u estetske svrhe već kao pomoć maternici da se što prije vrati u prvobitnu veličinu i položaj.

Za koga se ne preporuča nošenje steznika nakon poroda?

Nošenje steznika nakon poroda ne preporučuje se majkama s:

  • Otvorenim ranama ili infekcijama na području trbuha: U takvim situacijama, nošenje steznika može otežati proces zacjeljivanja rane ili pogoršati infekciju.
  • Dijagnostičkim problemima kralježnice: Ako postoji dijagnosticiran problem s kralježnicom, nošenje steznika može se preporučiti samo uz savjet liječnika ili stručnjaka za rehabilitaciju.
  • Majkama koje osjećaju nelagodu ili ograničenje pokreta: Nošenje steznika može biti neugodno i ograničavajuće za neke majke, stoga se preporučuje da prate svoje tijelo i ne forsiraju nošenje ako se osjećaju nelagodno.

Važno je naglasiti da svaka majka ima jedinstvene potrebe i tijelo, stoga je važno individualno procijeniti koristi i rizike nošenja steznika nakon poroda. Prije nego što se odlučite za nošenje steznika, uvijek se posavjetujte s liječnikom ili stručnjakom za postporođajnu rehabilitaciju kako biste osigurali da je steznik odgovarajući za vaše zdravstveno stanje i kako biste naučili pravilno ga koristiti.

Koji steznik odabrati i kako odrediti veličinu?

Korištenje postoperativnog steznika nakon poroda može biti iznimno korisno u procesu povratka mišića u ispravan položaj i potpori tijelu tijekom vježbanja nakon poroda. Steznik pruža potrebnu podršku abdomenu i leđima, što je posebno važno u prvih nekoliko tjedana nakon porođaja kada su mišići još uvijek oslabljeni. Može pomoći u vraćanju mišića trbušnog zida u položaj, osobito ako su mišići razmaknuti tijekom trudnoće (dijastaza). Steznik pruža potrebnu kompresiju koja pomaže smanjiti razmak i potiče mišiće da se vrate u prirodan položaj, što može poboljšati posturu i ublažiti nelagodu. 

Ukoliko želite nešto čvršći steznik, pravi izbor su stezne gaće poslije operacije. Ove gaće oblikuju tijelo svojim čvrstim materijalom te su visokog struka s patent kopčanjem sa strane za jednostavnije oblačenje. Jednako tako, služe i kao steznik poslije carskog reza i raznih ginekoloških zahvata. Steznik je izrađen od prozračnog materijala koji osigurava prirodan osjećaj tijekom nošenja, skrivajući sitne nedostatke na tijelu. 

Prije kupovine steznika, važno je odabrati pravu veličinu koja odgovara vašoj postporođajnoj figuri. Steznik bi trebao pravilno pristajati tijelu, ali ne smije biti previše stegnut kako bi se izbjegla nelagoda ili ometanje cirkulacije. Ukoliko niste sigurni o odabiru veličine, svakako se savjetujte sa našim timom.

Kako se koristi postoperativni steznik?

Korištenje postoperativnog steznika nakon poroda može biti korisno za pružanje potpore  tijekom oporavka. Evo koraka kako ispravno koristiti postoperativni steznik:

  1. Prvo nošenje: Kada prvi put koristite postoperativni steznik nakon poroda, sjednite ili lezite kako biste ga lakše stavili. Držite steznik otvoren i umetnite noge kroz otvor (ukoliko ga steznik ima). Zatim pažljivo povucite steznik prema gore preko trbuha, pazeći da steznik ostane u centru i poravnat s kralježnicom. Ukoliko se pak radi o stezniku na čičak, stegnite steznik toliko da ne ometa cirkulaciju. 
  2. Pravilno pozicioniranje: Provjerite jesu li gornji i donji rub steznika poravnati s gornjim i donjim dijelom trbuha. Steznik bi trebao pružiti podršku trbušnim mišićima i kralježnici. Ako postoji poseban dio steznika koji pruža potporu za perineum (područje između vagine i anusa), provjerite je li taj dio pravilno postavljen.
  3. Pričvršćivanje: Nakon što je steznik pravilno pozicioniran, pažljivo pričvrstite trake za pričvršćivanje. Opet, pripazite da steznik nije preusko pričvršćen kako bi se izbjegla nelagoda i ograničenje pokreta. Trake trebaju biti dovoljno čvrste da steznik ostane na svom mjestu, ali ne toliko stegnute da uzrokuju nelagodu.
  4. Nošenje steznika: Preporučuje se nositi postoperativni steznik redovito tijekom dana, posebno u prvih nekoliko tjedana nakon porođaja kada su mišići još uvijek oslabljeni i tijelo se oporavlja. Međutim, preporučuje se da se ne nosi više od 8 do 10 sati dnevno kako bi se izbjegle neželjene nuspojave.
  5. Uklanjanje steznika: Prije spavanja ili ako osjetite bilo kakvu nelagodu, pažljivo skinite steznik. Pazite da nježno uklonite steznik kako biste izbjegli oštećenje kože.
  6. Praćenje reakcija tijela: Tijekom korištenja steznika, pratite reakciju vašeg tijela. Ako osjetite bilo kakve neugodnosti, crvenilo, oticanje ili bilo kakve promjene na koži, odmah prestanite koristiti steznik i posavjetujte se s liječnikom.

Važno je napomenuti da svaka majka ima jedinstveno iskustvo i oporavak nakon poroda. Prije nego što počnete koristiti postoperativni steznik ili bilo koji drugi medicinski proizvod, uvijek se savjetujte s liječnikom ili stručnjakom za postporođajnu rehabilitaciju kako biste osigurali da je steznik odgovarajući za vaše zdravstveno stanje i kako biste naučili pravilno ga koristiti.

Dodatna pomagala za brži oporavak nakon poroda

Uz izvođenje vježbi za stabilizaciju trupa ili pak vježbi za jačanje donjeg dijela leđa nakon poroda te pravilno korištenje pomagala i odgovarajuće rekvizite za vježbanje, majke koje su nedavno rodile mogu postupno jačati mišiće, poboljšati ravnotežu i stabilnost te se brže vratiti u formu nakon poroda. 

Određeni rekviziti za vježbanje mogu biti od velike koristi za majke koje se vraćaju u formu nakon porođaja. Na primjer, fit lopta može biti odličan dodatak vježbama za jačanje trupa jer pomaže u poboljšanju ravnoteže i stabilnosti tijela. Vježbe izvođene na fit lopti aktiviraju različite mišićne skupine i potiču jačanje cijelog tijela.

Također, elastične trake i utezi za vježbanje mogu biti korisni za postepeno jačanje mišića i povećavanje zahtjevnosti vježbi kako se vaša snaga povećava. Utezi se mogu koristiti za vježbe kao što su čučnjevi i podizanje ruku, dok elastične trake mogu pružiti dodatni otpor za vježbe za jačanje trupa i ekstremiteta.

Ortoza za pravilno držanje također može pomoći u vraćanju mišića trbušnog zida u položaj, osobito ako su mišići razmaknuti tijekom trudnoće (dijastaza). Jedan od glavnih razloga zašto ova ortoza može pomoći u ublažavanju bolova nakon poroda jest taj što pravilno pozicionira kralježnicu, potičući održavanje neutralne i stabilne posturalne pozicije. Osim toga, pruža dodatnu potporu trbušnim mišićima, koji su često oslabljeni nakon trudnoće. Kako ti mišići jačaju uz pomoć pojasa, teret koji inače pada na donji dio leđa se ravnomjernije raspoređuje, čime se smanjuje pritisak i bol.

 

Niste sigurni koje pomagalo Vam je potrebno?

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu u Grižanskoj 6 u Zagrebu, putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 01/2911 366.

 

Izvori: 

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR (600 kn)