Sklerodermija je kronična autoimuna bolest koja može izazvati zadebljanje kože, bolove u zglobovima i mišićima te ukočenost. Simptomi poput bolova i ukočenosti mogu otežati svakodnevne aktivnosti, ali postoje različite metode za ublažavanje tih simptoma i poboljšanje kvalitete života.

U ovom članku ćemo istražiti načine kako upravljati bolovima i ukočenošću kod sklerodermije, uključujući korištenje medicinskih pomagala.

Fizička aktivnost i vježbe za smanjenje ukočenosti

Jedan od ključnih načina za ublažavanje ukočenosti kod sklerodermije je redovita fizička aktivnost. Vježbe mogu poboljšati fleksibilnost zglobova i povećati snagu mišića, što pomaže u smanjenju bolova. Preporučuju se vježbe koje nisu previše naporne, poput:

  • Vježbe s pilates loptama: Pilates lopte su odličan alat za lagane vježbe koje pomažu u održavanju pokretljivosti zglobova i smanjenju ukočenosti. Ove vježbe također mogu pomoći u jačanju mišića bez prevelikog opterećenja na zglobove. 

  • Pomagala za vježbu ruku: Lopte i pomagala za vježbu ruku su korisne za poboljšanje pokretljivosti u prstima i šakama, što je osobito važno za osobe koje pate od ukočenosti u prstima i rukama. Vježbanje s ovim pomagalima pomaže u smanjenju boli i poboljšanju izvedbe svakodnevnih aktivnosti. 

  • Podloge za hodanje: 3D obrada čini ove podloge potpunim balansirajućim ortopedskim pomagalom kojim ćete ojačati ne samo stopala, gležnjeve, koljena i kukove, već prije svega duboke mišiće i duboki stabilizacijski sustav kralježnice koji je neophodan za pravilno držanje i zdrav razvoj.

Kako povezati fizičku aktivnost s drugim metodama upravljanja bolovima

Uz fizičku aktivnost, medicinska pomagala poput TENS uređaja, masažera i grijaćih deka mogu biti ključna u svakodnevnom upravljanju bolovima i ukočenošću.

Također, redovite vježbe disanja uz pomoć inspiromentra mogu poboljšati funkciju pluća kod osoba sa sklerodermijom, osobito onih s respiratornim problemima. Više o tome možete saznati u članku Vježbe disanja za osobe sa sklerodermijom: Kako izvoditi vježbe disanja uz pomoć inspirometra.

Korištenje TENS uređaja za ublažavanje bolova

Bolovi u zglobovima i mišićima kod sklerodermije često se mogu ublažiti korištenjem TENS uređaja (Transkutana električna nervna stimulacija). Ovaj uređaj šalje blage električne impulse kroz kožu kako bi smanjio percepciju boli i stimulirao mišiće.

TENS uređaji su jednostavni za korištenje kod kuće, a njihova redovita primjena može značajno smanjiti bolove uzrokovane ukočenošću zglobova. Više informacija o TENS uređajima možete pronaći ovdje.

Masaža i upotreba masažera

Masaža je još jedna učinkovita metoda za ublažavanje bolova i ukočenosti kod sklerodermije. Masaža pomaže u opuštanju mišića, poboljšanju cirkulacije i smanjenju napetosti u tijelu. Ako niste u mogućnosti redovito posjećivati masera, električni masažeri mogu biti korisna alternativa. Ovi masažeri su dizajnirani za ciljano opuštanje napetih mišića, olakšavajući bol i poboljšavajući cirkulaciju u problematičnim područjima.

Održavanje topline za opuštanje mišića

Toplina može pomoći u opuštanju ukočenih mišića i smanjenju bolova, kao i smanjenju posljedila Raynaud sindroma koji je vrlo čest kod sklerodermije. Korištenje grijača za nogegrijaćih jastučića, grijačih poddeka ili grijačih deka može olakšati bolove u zglobovima i poboljšati cirkulaciju. Osobe sa sklerodermijom često imaju problema s hladnim udovima zbog Raynaudovog fenomena, pa je održavanje topline ključno za smanjenje ukočenosti.


Moglo bi Vas još zanimati:

Za više informacija o sklerodermiji i pomagalima pogledajte i slijedeće članke:

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR