Sklerodermija je kronična autoimuna bolest koja uzrokuje zadebljanje kože i vezivnog tkiva, što može dovesti do ograničene pokretljivosti, ukočenosti i bolova. Iako sklerodermija može biti izazov za tjelesnu aktivnost, pravilno odabrane vježbe mogu pomoći u održavanju fleksibilnosti, smanjenju ukočenosti i poboljšanju općeg zdravlja.

U ovom članku istražujemo najbolje vježbe i fizičke aktivnosti za osobe sa sklerodermijom te kako korištenje medicinskih pomagala može olakšati svakodnevnu fizičku aktivnost.

Važnost fizičke aktivnosti kod sklerodermije

Fizička aktivnost pomaže osobama sa sklerodermijom na nekoliko načina:

  • Održavanje fleksibilnosti: Redovite vježbe istezanja mogu pomoći u sprječavanju ukočenosti zglobova i tetiva.
  • Jačanje mišića: Održavanje mišićne mase pomaže u stabilizaciji zglobova i olakšava kretanje.
  • Poboljšanje cirkulacije: Kretanje stimulira protok krvi i smanjuje rizik od komplikacija poput Raynaudovog sindroma.

Uz redovitu tjelesnu aktivnost, važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi intenzitet vježbanja svojim mogućnostima. Preporuča se savjetovanje s fizioterapeutom ili liječnikom prije početka bilo kojeg programa vježbanja.

Preporučene vježbe za osobe sa sklerodermijom

1. Vježbe za poboljšanje fleksibilnosti

Istezanje je ključni dio svakog programa vježbanja za osobe sa sklerodermijom jer pomaže u sprječavanju kontraktura (ukočenja zglobova). Korištenje pilates lopti može biti iznimno korisno za istezanje različitih dijelova tijela, posebno leđa i nogu. Pilates lopta omogućava lagano istezanje koje pomaže povećati fleksibilnost bez dodatnog stresa na zglobove. 

2. Vježbe za jačanje ruku i šaka

Osobe sa sklerodermijom često pate od ukočenosti i gubitka snage u rukama i šakama. Korištenje lopti za vježbu ruku i sličnih pomagala za vježbu šake pomaže u jačanju mišića šaka i prstiju, uz istovremeno poboljšanje fleksibilnosti i pokretljivosti. Jaje za vježbu možete koristiti svakodnevno za jednostavne vježbe stiskanja i otpuštanja, što će pomoći u smanjenju ukočenosti. 

3. Aerobne vježbe

Aerobne vježbe pomažu u poboljšanju cirkulacije i održavanju kardiovaskularnog zdravlja. Osobe sa sklerodermijom mogu se odlučiti za vježbe niskog intenziteta poput hodanja, plivanja ili vožnje bicikla. Ove aktivnosti ne opterećuju zglobove previše, a istovremeno povećavaju izdržljivost i poboljšavaju rad srca.

Ako vam je teško pratiti razinu kisika tijekom vježbanja, preporuča se korištenje pulsnog oksimetra za praćenje zasićenosti kisikom u krvi. To vam omogućuje sigurnije vježbanje i bolje razumijevanje fizičkih granica. 

4. Vježbe disanja

Vježbe disanja su važne za osobe sa sklerodermijom, osobito one koje imaju zahvaćena pluća. Inspirometar može pomoći u jačanju dišnih mišića i poboljšanju kapaciteta pluća. Vježbe disanja uz pomoć inspirometra jednostavne su i mogu se raditi svakodnevno kako bi se poboljšala respiratorna funkcija. 

Savjeti za sigurno vježbanje

  • Postupno povećavajte intenzitet: Počnite s lakšim vježbama i postupno povećavajte intenzitet kako biste izbjegli ozljede.
  • Redovito odmarajte: Uvijek se odmarajte između vježbi kako biste spriječili preopterećenje zglobova.
  • Nosite udobnu odjeću: Koristite odjeću koja omogućava slobodno kretanje i održava toplinu zglobova.

Iako sklerodermija može otežati fizičku aktivnost, pravilno odabrane vježbe i medicinska pomagala mogu značajno poboljšati kvalitetu života. Redovite vježbe istezanja, jačanja i disanja mogu pomoći u održavanju fleksibilnosti, smanjenju ukočenosti i poboljšanju cirkulacije.

Ostala pomagala koja mogu pomoći osobama sa sklerodermijom

Iako nema lijeka za sklerodermiju, postoje mnogi proizvodi koji mogu olakšati simptome i poboljšati kvalitetu života pacijenata:


Moglo bi Vas još zanimati:

Za više informacija o sklerodermiji pogedajte i slijedeće članke:

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR