Raynaudov sindrom je stanje koje karakterizira smanjen protok krvi u prstima ruku i nogu, često izazvano hladnoćom ili stresom. Kod osoba sa sklerodermijom, Raynaudov sindrom je čest pratilac bolesti, jer oštećenje krvnih žila otežava cirkulaciju.

U ovom članku ćemo istražiti kako prepoznati simptome Raynaudovog sindroma, povezanog sa sklerodermijom, te kako ga liječiti, uz preporuke za korištenje medicinskih pomagala.

Kako prepoznati Raynaudov sindrom?

Raynaudov sindrom karakteriziraju promjene u boji kože na prstima ruku i nogu, koje se mogu podijeliti u tri faze vidljive na fotografiji:

Blijeda faza: Koža postaje bijela zbog smanjenog protoka krvi. Plava faza: Nakon blijede, koža poprima plavkastu nijansu zbog nedostatka kisika. Crvena faza: Kada se krvni protok ponovno uspostavi, koža postaje crvena i može doći do osjećaja trnaca ili boli.

Evo detaljnijeg pojašnjenja svake faze:

1. Blijeda faza (Ishemija)

  • Što se događa?: U ovoj fazi dolazi do smanjenja ili privremenog prekida protoka krvi u prstima, što uzrokuje da koža postane blijeda ili bijela. Ovaj efekt nastaje jer krvne žile u prstima postaju sužene (vazokonstrikcija).
  • Osjećaj?: Može se osjetiti hladnoća i trnci, a prsti postaju ukočeni zbog smanjene cirkulacije.

2. Plava faza (Cijanoza)

  • Što se događa?: Zbog produljenog nedostatka kisika, koža poprima plavkastu nijansu. Krvne žile ostaju sužene, a smanjeni protok krvi dovodi do nakupljanja deoksigenirane krvi, što uzrokuje plavu boju (cijanoza).
  • Osjećaj?: U ovoj fazi mogu se pojaviti dodatni osjećaji boli, utrnulosti ili peckanja jer tkiva ne dobivaju dovoljno kisika.

3. Crvena faza (Reperfuzija)

  • Što se događa?: Kada se krvne žile ponovno otvore i krv se vrati u prste (reperfuzija), koža postaje crvena zbog pojačanog protoka krvi. To je često praćeno osjećajem peckanja ili pulsiranja.
  • Osjećaj?: Ova faza često dolazi s intenzivnim osjećajem topline, trnaca, peckanja ili čak boli, jer se krv vraća u tkiva nakon što su bila bez kisika.

Kod osoba sa sklerodermijom, ove epizode su češće i intenzivnije te mogu uzrokovati dugoročna oštećenja tkiva. Ako primijetite ove promjene, osobito u hladnijim uvjetima ili u stresnim situacijama, moguće je da imate Raynaudov sindrom (no ne nužno i sklerodermiju).

Kako ublažiti simptome Raynaudovog sindroma?

Liječenje Raynaudovog sindroma fokusira se na poboljšanje cirkulacije i zaštitu od hladnoće. Evo nekoliko preporučenih metoda:

1. Održavanje topline

Jedan od najvažnijih koraka u liječenju Raynaudovog sindroma je održavanje topline ruku i nogu. Korištenje grijača za nogegrijaćih jastučićagrijačih poddeka ili grijačih deka može olakšati bolove u zglobovima i poboljšati cirkulaciju. Osobe sa sklerodermijom često imaju problema s hladnim udovima zbog Raynaudovog fenomena, pa je održavanje topline ključno za smanjenje ukočenosti. Grijači su dizajnirani za jednostavnu upotrebu kod kuće, pružajući dugotrajnu toplinu.

2. Medicinski uređaji za praćenje

Osobe sa sklerodermijom i Raynaudovim sindromom trebaju pratiti tlak, cirkulaciju i zasićenost kisikom u krvi, osobito tijekom epizoda. Praćenje funkcije pluća može biti ključno za rano otkrivanje plućne fibroze. U tu svrhu, na našem webshopu možete pronaći pulsne oksimetre, koji omogućuju kontinuirano praćenje razine kisika u krvi, kao i tlakomjere za praćenje krvnog tlaka.

3. Vježbe za poboljšanje cirkulacije

Redovita fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenju učestalosti epizoda Raynaudovog sindroma. Vježbe s pilates loptama pomažu u jačanju mišića i poboljšanju fleksibilnosti, čime se potiče bolji protok krvi. Također, lopte i pomagala za vježbu ruku su korisne za poboljšanje pokretljivosti u prstima i šakama.

Više informacija o prednostima vježbi možete pronaći u našem članku Kako upravljati bolovima i ukočenošću kod sklerodermije?.

4. Upotreba masažera

Masažeri su korisni za poticanje cirkulacije u hladnim i ukočenim dijelovima tijela. Korištenje masažera može pomoći u smanjenju simptoma Raynaudovog sindroma i poboljšanju protoka krvi u prstima i nogama. Masaža pomaže u opuštanju mišića, poboljšanju cirkulacije i smanjenju napetosti u tijelu. Ako niste u mogućnosti redovito posjećivati masera, električni masažeri mogu biti korisna alternativa. 

Dodatni savjeti za svakodnevno upravljanje Raynaudovim sindromom

  • Izbjegavajte nagle promjene temperature: Ako izlazite na hladno, obavezno nosite rukavice i tople čarape.
  • Upravljajte stresom: Stres može potaknuti Raynaudove epizode. Tehnike poput vježbi disanja mogu pomoći u opuštanju tijela i smanjenju stresa, čime se smanjuje rizik od epizoda.

Moglo bi Vas još zanimati:

Za više informacija o sklerodermiji i pomagalima pogledajte i slijedeće članke:

Besplatna dostava za sve narudžbe preko 79.63 EUR